Зелените пари реализираха сериозни печалби през седмицата и слязоха под 1.17 щ.

...
Зелените пари реализираха сериозни печалби през седмицата и слязоха под 1.17 щ.
Коментари Харесай

Доларът отново сложи короната

Зелените пари осъществиха сериозни печалби през седмицата и слязоха под 1.17 щ. $ за едно евро, а в следобедните часове на 29 септември нарастнаха до 1.1640 $ за едно евро - най-силната им котировка към единната европейска валута за тази година.

Експерти предвидиха, че възходящата офанзива на американската парична единица ще се форсира, в случай че растящата рентабилност на щатския държавен дълг упражни по-голям напън върху цените на борсовите показатели.

Доларовият напредък стартира несигурно в средата на предходната седмица откакто паричните стратези на Федералния запас огласиха желанията си да започнат да редуцират програмата си за покупка на облигации и на агентски дълг до края на годината. И, вероятно, да направят първото си лихвено покачване още през идната година. 

Тази поръчка извади дълговите пазари от лятната им сънливост, защото инвеститорите започнаха да " прочистват " портфейлите си от облигации.

След Федералния запас и " Бенк ъф Инглънд " подгря ентусиазма с огласеното си предпочитание да отговори на инфлационния напън като качи краткосрочните кредитни разноски.

Дискусиите за стягане на паричната политика вървяха паралелно с препускащите цени на силата в Европа, с най-тежко отражение в Обединеното кралство (което прикани на помощ даже армията). И затвърди убеждението на фондовите мениджъри, че инфлационният напредък ще продължи по-дълго от първичните прогнози на централните банкери, макар сърцатите им старания да убедят обществеността в противното.  

Първоначално пазарът на облигации отговори неенергично на новината, че от ден на ден парични стратези на Федералния запас чакат лихвените проценти да стартират да се покачват през 2022-а.

Но надалеч по-категоричният звук на английските им сътрудници за лихвено нарастване още преди края на тази година провокира вълна от продажби, които продължиха и през тази седмица, обгърнаха и другите пазарни браншове и тласнаха нагоре доходността на държавния дълг.  

На 28 септември годишната възвръщаемост на базовите десетгодишни американски облигации се увеличи до 1.55% - внезапен скок по отношение на достигнатите предходната седмица 1.33 %. Още по-мощно бе придвижването на Острова, чийто десетгодишен дълг изскочи над 1% за първи път от март 2020-та и надвиши повече от два пъти нивата от края на август. Доходността на немските десетгодишни облигации се увеличи до минус 0.17 %. В резултат, систематизираният световен показател на " Барклейз ", който прави оценка корпоративния и държавния дълг в международен мащаб, загуби към 1.6% от цената си през септември - най-дълбокият спад от март насам. 

Експерти на " Стандард чартъръд " предвиждат, че доходността на десетгодишните американски облигации ще се движи в диапазона от 1.5 до 1.75 %, тъй че има опция за по-нататъшния й растеж.  

Според анализатори на " Ситигруп " хеджинговите фондове са се разделили с инвестиции в американски ДЦК за жестоко 81 милиарда $ през предходната седмица. И след месеци на чисти дълги позиции в лихвените проценти в световен проект към този момент се нареждат " накъсо " (залагайки на лихвен ръст). Инвеститори и пазарни стратези са единомислещи, че точно " Бенк ъф Инглънд " е разчистила пътя за така наречен рефлационна търговия (включваща активи, които се въздействат мощно от по-бърз стопански напредък и по-висока рентабилност на дълговите книжа). 

Последва спад на борсовите показатели от Уолстрийт до Азия, което " забърза " повишаването на зелените пари. Доларовият показател, който регистрира пазарната оценка на щатския $ към кошница от главните му търговски съперници, се увеличи до 93.891 пункта на 29 септември - най-високата му стойност от ноември 2020-та. 

До огромна степен доларовият триумф се дължи и на статуса му на международна аварийна валута и на избавително леговище против пазарен стрес, като вложителите още веднъж насочиха вниманието си към забавянето на подема на международното стопанство поради продължаващото настъпление на ковид и на растежа на енергийните цени. Което, с изключение на че  съответствува с желанията на Федералния запас да стартира да изтегля паричните тласъци, се случва и в изискванията на остри разпри за тавана на дълга на американската администрация. Белият дом твърди, че в случай че той не бъде отстранен, много държавни институции ще би трябвало да " пуснат кепенците ". Впрочем на такива кавги и закани сме очевидци всяка година по това време. 

Освен еврото, съществени загуби понесе и японската йена, която е изключително сензитивна към всевъзможни придвижвания на доходността на американските държавни облигации. Защото по-високите лихви могат да отклонят финансовия приток от Япония. Японската парична единица падна до най-ниската си котировка за последните 18 месеца от 111.68 йени за един щ. $. И съвсем не реагира на промяната на водача на ръководещата Либерално-демократическа партия на страната и на вероятността той да е идващият министър председател. 

Британският паунд също се обезцени поради паниките на пазарни играчи от отражението на дефицита на газ и от високите цени на силата върху стопанската система. Валутата на Обединеното кралство падна на 29 септември до 1.3459 щ. $ - най-слабата стойност от януари насам. 

Оттук нататък валутните търговци ще наблюдават деликатно всевъзможни сигнали от държавните управления и централните банки по света за проектите им за преустановяване на голямата противопандемична парична поддръжка. 

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард към този момент съобщи, че " основното предизвикателство е да се подсигурява, че няма да има несъразмерна реакция на краткотрайни шокове на предлагането ". И повтори, че политиката " би трябвало да е ориентирана към безопасното извеждане на стопанската система от пандемичното изключително състояние ", а не да се реагира непринудено на краткосрочни покачвания на цените. 

Бъдещият японски министър председател Фумио Кишида разгласи в тирада след партийния избор на ръководещите на 29 септември, че пакетът за стимулиране на японското стопанство в размер на няколко десетки трилиона йени би трябвало да бъде непокътнат до края на годината. С което даде поръчка, че Япония ще изостане от другите развити страни във връзка с изтеглянето на спешните ограничения. Анализаторите не чакат и внезапни придвижвания и промени на свръхщедрата парична политика на " Бенк ъф Джъпен ", изключително след мненията на Кишида за потребността от поддръжка на растежа с големи парични тласъци. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР